Clai

Het wijnhuis Clai is een begrip. De eigenaar Giorgio is een atypische wijnmaker en wordt ook wel beschouwd als de vineuze godfather van zijn land. Een kunstenaar met een eigen koers en een bijzonder talent die fantastische wijnen kan maken. Hij heeft 20 jaar in Italië een eigen restaurant gehad en in 2001 keert hij terug in Istrië om de familiewijngaarden in oude eer te herstellen. En hoe.
Zijn motto – de natuur geeft aan wijn alles wat nodig is,  men moet alleen oppassen het niet te verpesten.

De wijngaarden zijn in het binnenland van Istrië op de zogenaamd witte grond gelegen. Hij heeft 6 hectare grond en alle druifsoorten worden op organische wijze verbouwd. Tussen de wijnranken groeit gras, er wordt geen kunstmatige mest gebruikt en tijdens de wijnproductie word alleen gebruik van natuurlijke gisting gemaakt. Zwavel, filteren – uit den boze.

Giorgio maakt geen jonge moderne wijnen. Hij is, in tegenstelling tot de meeste andere wijnmakers in Istrië, een liefhebber van blends. De verhoudingen zijn ieder jaar wisselend, naar gelang van de kwaliteit van het oogst. Alle wijnen zijn complex, vol, krachtig en hebben minstens 15 tot 18 maanden op houten vaten gelegen. Zijn wijn is niet voor iedereen bestemd maar de echte liefhebber…