Over wijnen uit Istrië

Geschiedenis
Het waren de oude Grieken die de eerste wijnstokken naar Istrië brachten. In de Romeinse tijd werd de productie van wijn meer gestructureerd en zelfs geëxporteerd naar andere delen van het Romeinse Rijk. Nog eeuwenlang, tot de 20e eeuw, floreerde de wijnindustrie en stond Istrië in grote delen van Europa synoniem aan goede wijn.

Terra Magica
Waarom Istrië zulke goede wijn levert is vooral te danken aan een gunstige combinatie van ligging, bodem, klimaat en landschap. Er zijn twee dominante grondsoorten, terra rossa, vooral geschikt voor gestructureerde zwaardere wijn en terra bianca, een flysch bodem vooral geschikt voor witte soorten. De heuvels garanderen een sterke blootstelling aan de zon, terwijl de grotere schommelingen tussen dag-  en nacht temperaturen de intensiteit van het aroma van de wijn benadrukt.

Ondergang en wederopbouw van een wijncultuur
Onder het communistische  Joegoslavië werden wijncoöperaties opgericht, privé  eigenaren van wijnlandgoederen werden ontmoedigd en de focus lag op kwantiteit.  In korte tijd was het gedaan met kwaliteit. Al tijdens de burgeroorlog begon Istrië, ver buiten de oorlogszone gelegen, aan de wederopbouw van haar wijncultuur en culinaire erfgoed. Hierbij concentreerde men zich op de autochtone druivensoorten, de Malvazija Istarska, de Istarski Teran en de Muskat.